Πλαστικός Χειρουργόςπλαστικός χειρούργος map marker Ηρώων Πολυτεχνείου 20-22, Πειραιάς πλαστικός χειρούργος phone icon 210 4178373
  You are currently viewing Αυξητική Στήθους

  Αυξητική Στήθους

  Το πλούσιο ντεκολτέ είναι από την αρχαιότητα σύμβολο θηλυκότητας και γονιμότητας. Η μεταβατική περίοδος της εφηβείας μένει αξέχαστη στα κοριτσάκια που παρακολουθούν το στήθος τους να παίρνει σχήμα, να μεγαλώνει και να μεταμορφώνονται σε γυναίκες.

  Διάφοροι κληρονομικοί και ορμονικοί παράγοντες επηρεάζουν όμως την ανάπτυξη των μαστών. Μετά την ηλικία των 18-20 ετών το μέγεθος του στήθους δεν αλλάζει.

  Στις περιπτώσεις που η ανάπτυξη των μαστών δεν είναι επαρκής και υπάρχει απλασία ή υποπλασία ή και ασυμμετρία του μαζικού αδένα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι σημαντικές. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα μετά από εγκυμοσύνη ή απώλεια βάρους όταν οι μαστοί της χάσουν τον αρχικό τους όγκο-μέγεθος.

  Η αύξηση του μεγέθους των μαστών είναι μια χειρουργική επέμβαση που βελτιώνει το μέγεθος και το σχήμα των μαστών.

  Η χειρουργική μεγέθυνση του στήθους επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών προθέσεων. Οι προθέσεις μπορεί να τοποθετηθούν πίσω από τους μαστούς και να αυξήσουν την περιφέρεια του στήθους (cup size) από ένα έως τέσσερα νούμερα ή απλώς να γεμίσουν έναν συρρικνωμένο μαστό, πετυχαίνοντας το προηγούμενο μέγεθος του στήθους. Το μέγεθος της πρόθεσης που θα χρησιμοποιηθεί, καθορίζεται από τις προσωπικές επιθυμίες της ασθενούς και τις φυσικές της αναλογίες, με ειδικές μετρήσεις που θα κάνει η γιατρός προεγχειρητικά.

  Οι προθέσεις αποτελούνται από εξωτερικό περίβλημα σιλικόνης και εμπεριέχουν είτε φυσιολογικό ορό είτε gel συνεκτικής σιλικόνης.

  Μακροχρόνιες έρευνες δεν παρουσίασαν καμία συσχέτιση της εμφάνισης καρκίνου μαστού ή άλλων παθήσεων με την τοποθέτηση προθέσεων σιλικόνης.

  Οι προθέσεις φυσιολογικού ορού έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να σπάσει η μεμβράνη σιλικόνης με αποτέλεσμα να χυθεί ο ορός στους ιστούς και να «αδειάσει» το στήθος αιφνίδια.

  Αντιθέτως, οι προθέσεις σιλικόνης της νέας γενιάς περιέχουν ειδικά πολυμερισμένη «συνεκτική» (cohesive) σιλικόνηπου κάνει την υφή τους εξαιρετικά μαλακή και ελαστική ενώ δεν υπάρχει πιθανότητα διαφυγής σιλικόνης στους ιστούς ακόμα και μετά από τραυματισμό ή ρήξη του περιβλήματος.

  Ο έλεγχος του μαζικού αδένα είναι εφικτός τόσο με υπέρηχο όσο και με μαστογραφία γιατί η πρόθεση δεν περιορίζει τα ακτινολογικά ευρήματα.

  Η τομή που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των προθεμάτων γίνεται είτε στην υπομάστιο πτυχή (την περιοχή που ακουμπά ο μαστός στον θώρακα), είτε στην περίμετρο της θηλής. Από αυτές τις δύο τομές μπορούν να τοποθετηθούν όλων των ειδών οι προθέσεις σιλικόνης.

  Υπάρχουν άλλες δύο τομές που χρησιμοποιούνται, η τομή στην μασχάλη και η τομή στον αφαλό. Από τις τομές αυτές μπαίνουν μόνο προθέσεις φυσιολογικού ορού, και έχουν συγκεκριμένες και περιορισμένες ενδείξεις σε κάποιες ασθενείς.

  Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Η ασθενής παραμένει μετά το χειρουργείο για 2-3 ώρες ξαπλωμένη και μετά κινητοποιείται. Συνήθως χρειάζεται μία μέρα παραμονή στο νοσοκομείο αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φύγει το ίδιο βράδυ.

  Μέσα από την αρχική τομή θα γίνει η αποκόλληση πίσω από την περιοχή του μαστού όπου θα δημιουργηθεί μια «θήκη» μέσα στην οποία θα τοποθετηθεί η πρόθεση της σιλικόνης.

  Η θήκη αυτή μπορεί να δημιουργηθεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την ανατομία και τις ανάγκες της ασθενούς είτε κάτω από τον μαζικό αδένα (submammary),είτε κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ (submuscular) είτε κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού μυός (subfascial).

  Η επιλογή της θήκης γίνεται πάντα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ασθενούς και παρουσιάζει κάποια υπέρ και κάποια κατά.

  Σε πολύ αδύνατες γυναίκες είναι προτιμότερη η υπομυική θήκη.

  Το ένθεμα καλύπτεται έτσι στον άνω πόλο του με τον μείζονα θωρακικό μυ δίνοντας ένα γεμάτο σχήμα και μια ομοιόμορφη μετάβαση από τον θώρακα στο μαστό (cleavage).

  Η τοποθέτηση της πρόθεσης υποαδενικά έχει το πλεονέκτημα ότι «γεμίζει» καλύτερα ένα άδειο μαστό. Χρειάζεται όμως να υπάρχει αρκετό υποδόριο λίπος για να μην γίνεται ορατή η πρόθεση στον άνω πόλο του μαστού και στο ντεκολτέ.

  Η υποπεριτονιακή θήκη είναι μια πολύ πρόσφατη μέθοδος της τεχνικής αύξησης του μαστού και παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε ασθενείς με ιδιαίτερη ενασχόληση με την γυμναστική. Η πρόθεση της σιλικόνης καλύπτεται επαρκώς κάτω από την περιτονία του μυός ακόμα και σε ασθενείς με αδύνατο σώμα. Η μέθοδος αυτή τείνει να αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό της προηγούμενες μεθόδους.

  Αφού τοποθετηθεί η πρόθεση γίνεται η συρραφή του δέρματος και τοποθετούνται ειδικά τσιρότα. Ένα ειδικό αθλητικού τύπου σουτιέν χρησιμοποιείται για το άμεσο χρονικό διάστημα μετεγχειρητικά.

  Οι πρώτες 48 ώρες είναι οι δυσκολότερες για την ασθενή που νιώθει ελαφριά αδυναμία και τράβηγμα –τάση στην περιοχή των μαστών χωρίς όμως ιδιαίτερο πόνο.

  Οι κινήσεις των χεριών πρέπει να είναι προσεκτικές, να μην σηκώνει βάρη και να μην οδηγήσει.

  Μετά την τρίτη-τέταρτη μέρα οι όποιες ενοχλήσεις υποχωρούν και μετά την εβδομάδα μπορεί να επανέλθει σταδιακά στις δραστηριότητές της.

  Ελαφρές μελανιές μπορεί να υπάρχουν αρχικά και να απορροφηθούν σταδιακά τις πρώτες 10-20 ημέρες ενώ το πρήξιμο στο στήθος υποχωρεί μετά από 1-1,5 μήνα.

  Οι τομές βελτιώνονται συνεχώς και καθίστανται ελάχιστα ορατές με την πάροδο του χρόνου.

  Οι περισσότερες ασθενείς είναι σε θέση να θηλάσουν μετά την μεγέθυνση στήθους.

  Μέχρι σήμερα πάνω από 5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποβληθεί σε μεγέθυνση στήθους και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι πολύ ευχαριστημένες από το αισθητικό αποτέλεσμα.

  Η αυξητική μαστών συνδυάζεται με ανόρθωση μαστώνκοιλιοπλαστική μετά από εγκυμοσύνη (mommy makeover) και λιποαναρρόφηση.

  Η αύξηση του στήθους με μεταφορά αυτόλογου λίπους είναι μία εναλλακτική προσέγγιση που υπόκειται ακόμα σε έλεγχο