Πλαστικός Χειρουργόςπλαστικός χειρούργος map marker Ηρώων Πολυτεχνείου 20-22, Πειραιάς πλαστικός χειρούργος phone icon 210 4178373
  You are currently viewing Ινώδη Ιστιοκυττώματα
  Dermatofibroma on the shoulder of a 20 year old man. A dermatofibroma, also called a benign fibrous histiocytoma, is a non-cancerous tumour that usually occurs on the hands or feet. It is composed of disordered collagen laid down by fibroblast cells. In rare cases, basal cell carcinoma may develop within a dermatofibroma.

  Ινώδη Ιστιοκυττώματα

  Τι είναι το ιστιοκύττωμα;

  Μοιάζει με επιφανειακή ελιά αλλά έχει ελαφρώς κόκκινο η ανοιχτό καφέ χρώμα.

  Είναι σαν ένα μικρό σκληρό μπαλάκι μέσα στην επιδερμίδα και όχι βαθύτερα όπως οι κύστεις ή τα λιπώματα.

  Συνήθως είναι μικρό σε μέγεθος αλλά μπορεί σταδιακά να μεγαλώσει και να δημιουργεί και φαγούρα.

  Που εμφανίζονται τα ιστιοκυττώματα στο σώμα;

  Τα δερματοϊνώματα ή ιστιοκυττώματα εμφανίζονται συνήθως στα πόδια και στα χέρια κυρίως των γυναικών και πολύ λιγότερο των ανδρών.

  Η αρχική βλάβη μπορεί να είναι το γύρισμα μιας τρίχας στο δέρμα , το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή ένας μικροτραυματισμός που οδηγεί σε υπεραντίδραση της επιδερμίδας και στον σχηματισμό ινώδους ιστού που είναι το ιστιοκύττωμα.

  Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ιστιοκυττωμάτων

  Το ανοιχτό καφέ-κόκκινο χρώμα τα κάνει να μοιάζουν πολύ με τις κοινές ελιές όμως είναι σκληρά και έχουν βάθος μέσα στην επιδερμίδα σε σχέση με τις ελιές.

  Αν πιέσουμε ανάμεσα στα δάκτυλα το δέρμα με το ιστιοκύττωμα, δημιουργείται ένα χαρακτηριστικό εντύπωμα στο δέρμα που είναι διαγνωστικό της βλάβης.

  Το ιστιοκύττωμα μπορεί να είναι μονό ή να εμφανίζονται και άλλα μαζί στην ίδια περιοχή.

  Η ξαφνική εμφάνιση πολλών αλλοιώσεων μαζί χρειάζεται μεγαλύτερης διερεύνησης .

  Πως θα απαλλαγώ από ένα ιστιοκύττωμα;

  Τα ιστιοκυττώματα είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος αλλά σε περίπτωση που φαγουρίζουν ή μεγαλώνουν καλό είναι να αφαιρούνται χειρουργικά.

  Η γιατρός θα κάνει την αρχική διάγνωση και μετά θα πρέπει να γίνει τοπική αναισθησία και χειρουργική αφαίρεση του ιστιοκυττώματος.

  Η ιστολογική εξέταση είναι απαραίτητη γιατί υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εξαλλαγής της βλάβης σε ιστιοσάρκωμα που είναι κακοήθης αλλοίωση και χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση.

  Τι να περιμένω μετά την αφαίρεση ενός ιστιοκυττώματος;

  Τα ράμματα αφαιρούνται σε 10-15 μέρες και εκτός από ελαφρύ πόνο τοπικά και μελανιά δεν υπάρχει άλλη ενόχληση.

  Η περίπτωση τοπικής υποτροπής είναι σπάνια και αν διαπιστώσετε ότι έχει επανεμφανιστεί η βλάβη καλό θα είναι να την εξετάσει άμεσα η γιατρός.

  Συμβουλές για τους υποψήφιους για αφαίρεση ινώδους ιστιοκυττώματος

  Μία αλλοίωση του δέρματος που δεν προϋπήρχε καλό θα είναι να ελέγχεται από την γιατρό.

  Πολλές φορές υπάρχει μια μικρή κοκκινίλα με σταθερή εικόνα για χρόνια, αλλά ξαφνικά σκληραίνει ή μεγαλώνει ή φαγουρίζει . Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να σας κινητοποιεί άμεσα για την αφαίρεση της.

  Η χειρουργική αφαίρεση είναι συνήθως μια προσχεδιασμένη επέμβαση και καλό θα είναι να γίνεται τους χειμωνιάτικους μήνες με χαμηλή ηλιοφάνεια για την αποφυγή δυσχρωμιών του δέρματος.