Πλαστικός Χειρουργόςπλαστικός χειρούργος map marker Ηρώων Πολυτεχνείου 20-22, Πειραιάς πλαστικός χειρούργος phone icon 210 4178373
  Λιποαναρρόφηση

  Λιποαναρρόφηση

  Η λιποαναρρόφηση είναι μία τεχνική που βοηθά στην απομάκρυνση ανεπιθύμητου λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

   
  Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει στους γλουτούς, στους μηρούς, στην περιφέρεια, στα γόνατα, στην κοιλιά, στο εφήβαιο, αλλά και στο σαγόνι (διπλοσάγονο).
   
  Η κλασική μέθοδος της λιποαναρρόφησης έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια με νέες τεχνικές λεπτομέρειες, ειδικά εργαλεία και μηχανήματα και συχνά αποκαλείται λιπογλυπτική γιατί το ανεπιθύμητο λίπος που αφαιρείται μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε περιοχές που χρειάζονται αύξηση του όγκου.
   
  Η λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική δεν είναι υποκατάστατα της δίαιτας και της γυμναστικής. Αν όμως υπάρχουν στο σώμα περιοχές που δεν βελτιώνονται με τις προσπάθειες αδυνατίσματος, η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει μόνιμα το λίπος από τις «δύσκολες» περιοχές.

   

  Οι ιδανικοί υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση

  Οι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι ασθενείς που έχουν καλή υγεία και δεν είναι υπέρβαροι. Το δέρμα πρέπει να έχει καλή ελαστικότητα και το πρόβλημά τους να αφορά συγκεκριμένες περιοχές του σώματος με εντοπισμένο λίπος. Η ηλικία δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αν και μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς μπορεί να έχουν μειωμένη ελαστικότητα δέρματος και μπορεί να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως ένας νεότερος ασθενής. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να παρουσιάσει κινδύνους σε ασθενείς με διαβήτη, καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, κακή κυκλοφορία του αίματος, ή προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή που πρόκειται να γίνει η λιποαναρρόφηση.
   

   

  Προετοιμασία για το χειρουργείο της λιποαναρρόφησης

  Στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, η γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας σας, θα μελετήσει τις περιοχές του σώματος που πάσχουν από αυξημένη συγκέντρωση λίπους καθώς και τη ποιότητα του δέρματος. Η χειρουργός θα σας εξηγήσει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας αλλά και αν χρειάζεται να γίνει συνδυασμός λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής ή ανόρθωσης μηρών. Η χρησιμοποίηση ειδικού ελαστικού κορσέ είναι απαραίτητη μετά την λιποαναρρόφηση και πριν από το χειρουργείο θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές μετρήσεις στο σώμα ώστε να παραγγελθεί ο κατάλληλος.
   

   

  Αναισθησία για λιποαναρρόφηση

  Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη (ελαφριά νάρκωση) ή με γενική αναισθησία. Το περιβάλλον του χειρουργείου βρίσκεται σε ένα οργανωμένο νοσοκομείο. Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο εξαρτάται από την βαρύτητα της επέμβασης, την έκταση της λιποαναρρόφησης και από το αν έχει γίνει η επέμβαση με γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία και μέθη. Συνήθως, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα αλλά αν χρειαστεί μπορεί να παραμείνουν για μία μέρα στο νοσοκομείο.
   

   

  Το χειρουργείο της λιποαναρρόφησης

  Στις περιοχές του λίπους γίνεται έγχυση μείγματος φυσιολογικού ορού με ξυλοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό) και αδρεναλίνη(αγγειοσυσπαστική ουσία) με ειδική σύριγγα. Το μείγμα αυτό αναισθητοποιεί την περιοχή και ταυτόχρονα βοηθά την αναρρόφηση του λίπους χωρίς μεγάλη απώλεια αίματος. Μια πολλή μικρή τομή γίνεται στο δέρμα και ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται κάνουλα εισέρχεται από την τομή αυτή. Με παλινδρομικές κινήσεις της κάνουλας διασπώνται τα κύτταρα του λίπους και αναρροφούνται με αρνητική πίεση. Η αρνητική πίεση γίνεται με μια ειδική αντλία κενού αέρος ή με ειδική σύριγγα. Μικρές τομές γίνονται στην περιφέρεια κάθε περιοχής από την οποία αφαιρείται λίπος. Οι τομές αυτές γίνονται σε σημεία φυσικών πτυχών του σώματος που μπορούν εύκολα να καλυφθούν, κλείνουν με μικρά ράμματα και οι μικρές ουλές που αφήνουν εξαφανίζονται γρήγορα.
   

   

  Κίνδυνοι και επιπλοκές κατά την λιποαναρρόφηση

  Η λιποαναρρόφηση είναι γενικά μια ασφαλής μέθοδος για ασθενείς που έχουν ένδειξη για αυτό το χειρουργείο. Η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 λίτρα, γιατί μαζί με το λίπος υπάρχει απώλεια υγρών και αίματος. Πολλές φορές είναι αναγκαίο να γίνουν διαδοχικές επεμβάσεις για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με μεσοδιάστημα από 6 μήνες έως ένα χρόνο και με αυτό τον τρόπο να αποφύγουμε δυσάρεστα συμβάματα. Μελανιές και οίδημα εμφανίζονται μετά από την λιποαναρρόφηση και είναι αναμενόμενο να διαρκέσουν από μία ως δύο εβδομάδες. Συλλογή αίματος ή ορού μπορεί σπανίως να παρουσιαστεί αν δεν χρησιμοποιείται ο ειδικός κορσές μετεγχειρητικά και τότε χρειάζεται παροχέτευση των υγρών με σύριγγα. Οι ουλές από την λιποαναρρόφηση είναι μικρές (1 εκατοστό) και τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία ώστε να μην φαίνονται. Παρόλα αυτά είναι πιθανόν να υπάρχουν ατέλειες στην επιφάνεια του δέρματος, να υπάρχει ασυμμετρία, μικρές λακουβίτσες ή χαλάρωση, ιδίως σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και να χρειαστεί μια συμπληρωματική διορθωτική επέμβαση. Μουδιάσματα, ελάττωση της ευαισθησίας και υπέρχρωση του δέρματος μπορεί σπάνια να συμβούν και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
   

   

  Μετά το χειρουργείο

  Αμέσως μετά την λιποαναρρόφηση ο/η ασθενής φορά τον ειδικό ελαστικό κορσέ. Από τις μικρές τομές μπορεί να τρέχει λίγο αιματηρό υγρό τo πρώτo 24ωρo. Ελαφρύς πόνος ή τράβηγμα, όπως μετά από έντονη γυμναστική, εμφανίζονται την επόμενη μέρα του χειρουργείου και υποχωρούν με ελαφρά παυσίπονα. Η αντιβίωση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι επτά ημέρες μετά το χειρουργείο. Μετά την τέταρτη ημέρα μπορεί να βγάλετε τον κορσέ και να κάνετε ντους. Πρέπει όμως να συνεχίσετε να φοράτε κορσέ τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες με διαλείμματα για καθαριότητα. Οι μελανιές και τα οιδήματα υποχωρούν σταδιακά μέχρι την 3 εβδομάδα αν και μπορεί να υπάρχει πρήξιμο που να επιμείνει μέχρι και έξι εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται την 10 ημέρα. Έντονη αερόβια γυμναστική και βάρη μπορείτε να αρχίσετε ένα μήνα μετά το χειρουργείο.
   

   

  Η νέα σας εμφάνιση

  Θα δείτε άμεσα διαφορά στο σχήμα του σώματος σας μετά την λιποαναρρόφηση. Η βελτίωση του περιγράμματος του σώματος θα γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής μέχρι τους 3 μήνες. Αν έχετε ρεαλιστικούς στόχους θα μείνετε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα και θα μπορέσετε με μικρή προσοχή στην διατροφή και κανονική άσκηση να τα διατηρήσετε για πάντα.
   
   

  Διαβάστε επίσης:
  Λιποαναρρόφηση λαιμού
  Λιπογλυπτική & Λιπομεταφορά

  Δείτε φωτογραφίες ασθενών Πριν και Μετά από την Λιποαναρρόφηση

  Before After Λιποαναρρόφηση πρινΛιποαναρρόφηση μετά
  Before After Λιποαναρρόφηση πλάγια πρινΛιποαναρρόφηση πλάγια μετά
  Close Menu
  Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
  Αντίθεση