Πλαστικός Χειρουργόςπλαστικός χειρούργος map marker Ηρώων Πολυτεχνείου 20-22, Πειραιάς πλαστικός χειρούργος phone icon 210 4178373
  You are currently viewing Μεταμόσχευση Λίπους

  Μεταμόσχευση Λίπους

  Το λίπος είναι ένας ιστός που περιβάλλει το σώμα μας κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και συμβάλλει στην προστασία των μυών και των οστών αλλά και στην διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του οργανισμού.

  Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε η παρουσία πολυδύναμων βλαστοκυττάρων πάνω στα λιποκύτταρα και στα αγγεία του λιπώδους ιστού. Το λίπος που απομακρύνεται κατά την λιποαναρρόφηση αποτελεί έτσι ένα αναζωογονητικό κυτταρικό μείγμα για τη ανάπλαση της επιδερμίδας αλλά και για την διόρθωση της ατροφίας των ιστών που παρουσιάζεται με την πάροδο του χρόνου.

  Η μεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης όπως η βλεφαροπλαστική, η ανόρθωση φρυδιών ή το face lift.

  Η μεταμόσχευση λίπους μπορεί να γίνει και σαν επέμβαση από μόνη της για την διόρθωση της θέσης των φρυδιών, το γέμισμα των ζυγωματικών και στις ρινοπαρειακές αύλακες αλλά και σαν μεσοθεραπεία για την βελτίωση της υφής της επιδερμίδας.

   

  Ασθενείς Υποψήφιοι Για Μεταμόσχευση Λίπους

  Το πρόσωπο μπορεί να εμφανίσει εικόνα ατροφίας και μείωσης του όγκου των ζυγωματικών, των ρινοπαρειακών αυλάκων, των γραμμών της θλίψης marionette lines και αλλού.

  Η επιλογή της μεταμόσχευσης λίπους από κάποια άλλη περιοχή του σώματος στο πρόσωπο είναι αποτελεσματική και δρα με διπλό όφελος, πρώτον την διόρθωση του όγκου και δεύτερον την ανάπλαση της επιδερμίδας. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει περιοχή για την λιποαναρρόφηση της ποσότητας λίπους που χρειάζεται.

  Αναισθησία

  Ανάλογα με την ποσότητα λίπους που θα μεταφερθεί μπορεί να γίνει μόνο τοπική αναισθησία ή συνδυασμός με μέθη.

   

  Χειρουργείο

  Η περιοχή που αναρροφούμε το λίπος λέγεται δότρια περιοχή και συνήθως είναι η κοιλιά ή το εσωτερικό των μηρών ή τα γόνατα. Αφού κάνουμε τοπική αναισθησία στην περιοχή, γίνεται λιποαναρρόφηση με ειδικές κάνουλες μικρού διαμετρήματος και χαμηλή πίεση για να μην καταστραφούν τα λιποκύτταρα.

  Το λίπος συλλέγεται σε σύριγγες και γίνεται φυγοκέντριση για τη απομάκρυνση του αίματος, του ορού και του ελαίου από τα σπασμένα λιποκύτταρα.

  Το καθαρό λίπος ακολουθεί ειδική επεξεργασία.

  Η γιατρός drΤζιβαρίδου χρησιμοποιεί ειδική συσκευή (lipocube) με την οποία μετατρέπει το λίπος σε millifat graft (2-4mm) και microfat graft (1-2) .

  Το πιο πυκνό λίπος “millifat” μπορεί να διορθώσει το εν τω βάθει σύστημα στήριξης του προσώπου, βαθειά πάνω στα οστά, να ανορθώσει τους συνδέσμους και να δώσει μια εικόνα ανόρθωσης του περιγράμματος και των φρυδιών.

  Το δεύτερο πιο λεπτόρευστο λίπος “microfat χρησιμοποιείται επιφανειακότερα για διόρθωση των ρινοπαρειακών και των ρυτίδων του μετώπου του μεσόφρυου και των χειλιών.

  Η τοποθέτηση του λίπους γίνεται με ειδικές λεπτές κάνουλες από μικρά σημεία έγχυσης στο δέρμα που γίνονται με βελόνα και που δεν χρειάζεται ούτε ράμμα για να κλείσει.

   

  Μετεγχειρητικά

  Το πρόσωπο παρουσιάζει οίδημα και μελανιές, που υποχωρούν σχετικά γρήγορα μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες.

  Η επούλωση είναι γρήγορη και δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερος πόνος ή δυσφορία.

   

  Κίνδυνοι και επιπλοκές

  Η μεταφορά λίπους για το πρόσωπο έχει τα πλεονεκτήματα της αόρατης επέμβασης χωρίς τομές. Οι μικρές τρυπούλες για την λήψη και έγχυση του λίπους κλείνουν μέσα σε δύο μέρες χωρίς σημάδια.

  Οι μώλωπες και το πρήξιμο υποχωρούν γρήγορα. Μια δυσάρεστη επιπλοκή είναι η εμβολή λίπους σε κάποιο αγγείο του δέρματος με συνέπεια την νέκρωση του δέρματος κυρίως στην περιοχή της μύτης . Η προσεκτική τοποθέτηση από την έμπειρη γιατρό μειώνει τις πιθανότητες.

  Η τοποθέτηση του λίπους προϋποθέτει καλή γνώση της ανατομίας του προσώπου και θέλει προσοχή.

  Από το λίπος που θα τοποθετηθεί έναν μέρος θα απορροφηθεί περίπου το 50% και το υπόλοιπο θα παραμείνει για πάντα.

   

  Η νέα εμφάνιση

  Τα Βλαστοκύτταρα του λίπους έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να αναζωογονούν τους ιστούς.

  Έτσι, εκτός από την βελτίωση του όγκου του προσώπου και τη ανόρθωση του σχήματος πετυχαίνουμε και σημαντική βελτίωση της ποιότητας του δέρματος.

  Φωτογηρασμένα δέρματα μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο και με εικόνα δερματικής ελάστωσης παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση που δεν θα ήταν εφικτή με άλλο τρόπο.