Πλαστικός Χειρουργόςπλαστικός χειρούργος map marker Ηρώων Πολυτεχνείου 20-22, Πειραιάς πλαστικός χειρούργος phone icon 210 4178373
  You are currently viewing Σμηγματογόνος Κύστη

  Σμηγματογόνος Κύστη

  Τι είναι οι κύστεις;

  Υποδόρια ψηλαφητά ογκίδια που είναι συνήθως μαλακά και μοιάζει να περιέχουν υγρό.

  Συνυπάρχουν με επιφανειακό πόρο της επιδερμίδας που έχει αποφραχτεί σε μαύρο μπιμπίκι.

  Το δέρμα μας εμφανίζει φυσιολογικά σε όλη την επιφάνεια του σμηγματογόνους αδένες που έχουν τον ρόλο να λιπαίνουν την επιδερμίδα με το σμήγμα του παράγουν.

  Η απόφραξη του σμηγματογόνου πόρου που οδηγεί το σμήγμα από τον αδένα στην επιφάνεια του δέρματος έχει ως αποτέλεσμα να μαζεύεται το σμήγμα μέσα στον αδένα και να μετατρέπεται σταδιακά σε κύστη.

  Η κύστη αυτή συνεχώς αυξάνεται σ ε μέγεθος από την παραγωγή σμήγματος και ή θα παρουσιάσει φλεγμονή ή θα γίνει αυτόματη διάνοιξη του σμήγματος από τον πόρο.

  Που εμφανίζονται οι κύστεις στο σώμα;

  Όλες οι περιοχές του σώματος μπορεί να εμφανίσουν σμηγματογόνες κύστεις.

  Το πρόσωπο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στη εφηβεία ειδικά για την εμφάνιση αυξημένης λιπαρότητας και πολλαπλών κύστεων που χαρακτηρίζονται ως κυστική ακμή. Παρόλα αυτά εμφανίζονται συχνά και μεμονωμένες κύστεις σε όλες τις περιοχές του προσώπου.

  Το τριχωτό της κεφαλής είναι μια περιοχή που μπορεί να εμφανίζει πολλαπλές κύστεις και συχνά υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση για αυτό.

  Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σμηγματογόνων κύστεων;

   • Μαλακά σφαιρικά ή ωοειδή ογκίδια εύπλαστα και ευκίνητα μέσα στο δέρμα.
   • Επιφανειακή απόφραξη σμηγματογόνου πόρου με χαρακτηριστικό μαύρο κεφαλάκι (μπιμπίκι)
   • Σταδιακή αύξηση του μεγέθους τους συνήθως ανώδυνα
   • Πόνος, ερυθρότητα, οίδημα σε περίπτωση φλεγμονής της κύστης, η οποία χρειάζεται αντιβιωτική αγωγή και διάνοιξη για παροχέτευση του πύου.
   • Είναι καλοήθη ογκίδια με χαρακτηριστική γυαλιστερή κάψα- περίβλημα και δύσοσμο περιεχόμενο σμήγμα.
   • Μπορεί να μοιάζουν με λιπώματα.

  Πως θα απαλλαγώ από μια σμηγματογόνο κύστη;

  Η συνήθης και ιδιαίτερα αγαπητή μέθοδος να πιέζουμε την κύστη και να αδειάζει το σμήγμα σαν μακαρονάκι είναι μεν μια πρώτη λύση αλλά συνήθως οδηγεί στον ερεθισμό του δέρματος και σε φλεγμονή.

  Πολλές κύστεις δεν έχουν πόρο απ’ όπου να μπορεί να παροχετευθεί το σμήγμα.

  Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση με τοπική αναισθησία.

  Η κύστη πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου με το περίβλημα- την κάψα της για να μην επανεμφανιστεί. Αν μείνει τμήμα του τοιχώματος της κύστης μπορεί να αρχίσει εκ νέου η παραγωγή σμήγματος και να επανεμφανιστεί η κύστη.

  Η κύστη που έχει κάνει τοπικά φλεγμονή και είναι κόκκινη πρησμένη και πονάει δεν γίνεται να αφαιρεθεί γιατί στην φλεγμονή το τοίχωμα της κύστης λεπταίνει και είναι κολλημένο στους γύρω ιστούς.

  Σε αυτή την περίπτωση μετά την χορήγηση αντιβίωσης χρειάζεται οπωσδήποτε διάνοιξη της κύστης στο σημείο που κλιδάζει και παροχέτευση του υγρού περιεχομένου της κύστης (πύου).

  Ακολουθεί επιμελής καθαρισμός με οξυζενέ και αντισηπτικό και περιμένουμε την υποχώρηση της φλεγμονής, χωρίς τοποθέτηση ραμμάτων .

  Το τοίχωμα της κύστης μπορεί να αναδημιουργηθεί μετά το τέλος της φλεγμονής και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την αφαίρεση της κύστης.

  Τι να περιμένετε μετά την μικροεπέμβαση αφαίρεσης σμηγματογόνου κύστεως;

  Σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος αφαιρεθεί μια σμηγματογόνος κύστη, γίνεται συρραφή με ράμματα που αφαιρούνται σε 5-10 μέρες,

  Στο τριχωτό της κεφαλής δεν χρειάζεται ξύρισμα των μαλλιών και όλο το κεφάλι μπορεί να λουστεί κανονικά με τα ράμματα που είναι αόρατα μέσα στα μαλλιά.

  Ελαφριά ενόχληση και μελανιά μπορεί να εμφανιστεί τοπικά αλλά διαρκεί 2-3 μέρες.

  Οι κύστεις που αφαιρούνται με όλη την κάψα τους δεν υποτροπιάζουν.

  Συμβουλές για τους υποψήφιους για αφαίρεση σμηγματογόνου κύστεως δέρματος.

  Οι συχνές δακτυλο-πιέσεις της κύστης έχουν τις περισσότερες φορές αρνητικά αποτελέσματα

  Η έγκαιρη αφαίρεση μιας κύστης θα σας γλιτώσει από μία ενδεχόμενη φλεγμονή και την ταλαιπωρία του πόνου και της αντιβίωσης.

  Όσο μικρότερη μια κύστη τόσο πιο εύκολη η αφαίρεση της και χωρίς σημάδια.

  Οι σμηγματογόνες κύστεις και τα λιπώματα μοιάζουν κλινικά πάνω από το δέρμα αλλά η υπόλευκη εικόνα του σμήγματος και η χαρακτηριστική μυρωδιά του βοηθούν στην διάγνωση τους χωρίς αμφιβολία.