Πλαστικός Χειρουργόςπλαστικός χειρούργος map marker Ηρώων Πολυτεχνείου 20-22, Πειραιάς πλαστικός χειρούργος phone icon 210 4178373
  You are currently viewing Σπίλοι – Ελιές

  Σπίλοι – Ελιές

  Τι είναι οι σπίλοι ;

  Οι σπίλοι είναι τα επιφανειακά σημάδια του δέρματος που συνήθως ονομάζουμε ελιές.

  Οι ελιές αυτές ταξινομούνται σε κατηγορίες ανάλογα με τα κύτταρα του δέρματος από τα οποία προέρχονται.

  Πως γίνεται η εξέταση των σπίλων;

  Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να διαγνώσει με απλή κλινική εξέταση (επισκόπηση) το είδος του σπίλου από το ιστορικό εμφάνισης και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του (σχήμα, χρώμα, υφή , μέγεθος, τρίχες). Συμπληρωματικά υπάρχουν ειδικές φωτογραφικές μηχανές που αναγνωρίζουν χρωματικές αλλαγές και τη εμφάνιση νεοαγγείωσης γύρω από τον σπίλο.

  Τι είδη σπίλων υπάρχουν;

  Στο δέρμα υπάρχουν ελιές που βρίσκονται μέσα στην επιφάνειας της επιδερμίδας, με ή χωρίς τρίχες και χρώμα από ανοιχτό καστανό έως σκούρο καφέ, αλλά και ελιές που προεξέχουν από το δέρμα.

  Οι ελιές που προεξέχουν από το δέρμα, που είναι φουσκωτές και ανοιχτόχρωμες ροζ ή καστανές, που μερικές φορές πρήζονται, πονάνε ή βγάζουν σμήγμα ονομάζονται σμηγματογόνοι σπίλοι και μπορεί να αφαιρεθούν με laser.

  Οι ελιές που κρέμονται με μίσχο σε διάφορα σημεία του σώματος όπως ο λαιμός, οι μασχάλες, η πλάτη, η κοιλιά, το στήθος είναι θηλώματα, ιογενούς αιτιολογίας. Είναι πολύ ενοχλητικές ελιές γιατί τραβιούνται, τρίβονται με τα ρούχα, ματώνουν και πονάνε αλλά είναι καλοήθεις και μπορούν να αφαιρεθούν με λέιζερ χωρίς να επανεμφανιστούν.

  Οι ελιές που εμφανίζονται σε σχετικά μεγάλη ηλικία και είναι σαν κολλημένες σταφιδούλες με ανοιχτόχρωμο ή σκούρο καφέ χρώμα ονομάζονται σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις. Μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, στην πλάτη, στα χέρια ή σε όποιες περιοχές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον ηλιο και είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες που μπορεί να αφαιρεθούν με λέιζερ.

  Αποθεραπεία μετά την αφαίρεση με λέιζερ;

  Το λέιζερ που χρησιμοποιούμε είναι ειδικό για την εξάχνωση του νερού των ιστών και λέγεται λέιζερ διοξειδίου(CO2). Αφήνει στο δέρμα ένα επιφανειακό έγκαυμα που καλό είναι να το καλύπτουμε τις 3 πρώτες μέρες με αντιβιωτική αλοιφή και αφού κάνει καπαλάκι να χρησιμοποιούμε επουλωτική αλοιφή το βράδυ και αντιηλιακό το πρωί μέχρι να φύγει το κάπαλο. Η επούλωση στο πρόσωπο είναι γρήγορη και διαρκεί 5-7 ημέρες ενώ στο σώμα μπορεί να χρειαστεί μέχρι 15 ημέρες.

  Σε περιοχές εκτεθειμένες στον ήλιο, η χρήση αντιηλιακού θα βοηθήσει να μην μείνει κανένα σημάδι.

  Πως αφαιρούνται οι σπίλοι;

  Το λέιζερ είναι μιά εξαιρετική μέθοδος αφαίρεσης καλοηθών επιφανειακών δερματικών βλαβών με γρήγορη επούλωση αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού.

  Πολλοί σπίλοι είναι εκ γεννετής και άλλοι εμφανίζονται αργότερα στην παιδική, εφηβική ή ενήλικη ζωή. Γενικά όμως, όλες οι ελιές που είναι επίπεδες, καφετί και με διάφορες σκουρότερες αποχρώσεις πρέπει να αφαιρούνται προσεκτικά με νυστέρι και ράμματα και να τις στέλνουμε για ιστολογική εξέταση.

  Ελιές που δεν προϋπήρχαν και τις είδαμε ξαφνικά

  πρέπει να τις αφαιρούμε άμεσα.

  Ο Πλαστικός Χειρουργός είναι εκπαιδευμένος να ακολουθεί ειδικό πρωτόκολλο για τα υγιή όρια αφαίρεσης δέρματος γύρω απο τον σπίλο και για την προσεκτική συρραφή προκειμένου να μην αφήσει σημάδι. Το τραύμα καλύπτεται με αντιβιωτική αλοιφή και τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με την περιοχή ενώ απαγορεύεται η εκθεση στον ήλιο.

  Η χειρότερη μορφή σπίλου είναι το μελάνωμα, ένας καρκίνος του δέρματος εξαιρετικά επιθετικός.Η έγκυρη διάγνωση γίνεται με τη χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος σε σωστά όρια που είναι η αρχή της θεραπείας .

  Αυτοεξέταση σπίλων σε όλο το σώμα

  Οι ασθενείς με πολλαπλούς σπίλους πρέπει να μάθουν να αυτοεξετάζονται στον καθρέφτη τους σύμφωνα με τον διεθνή κανόνα A,B,C,D,E.

  A asymetry -ασυμετρία στο σχήμα του σπίλου

  Β border -περίγραμμα κανονικό συνεχές ή με αλλοιώσεις

  C colour – χρώμα ομοιόμορφο και όχι πολλές αποχρώσεις

  D diameter –διάμετρος του σπίλου σταθερή μέχρι6-7 χιλιοστά

  E evolution –εξέλιξη ή αλλαγή χρώματος μεγέθους

  Οποιαδήποτε αλλαγή από τις παραπάνω πρέπει να οδηγήσει στον δερματολόγο ή τον Πλαστικό Χειρουργό για εξέταση και περαιτέρω παρακολούθηση ή αφαίρεση.