Πλαστικός Χειρουργόςπλαστικός χειρούργος map marker Ηρώων Πολυτεχνείου 20-22, Πειραιάς πλαστικός χειρούργος phone icon 210 4178373
  You are currently viewing Ωτοπλαστική

  Ωτοπλαστική

  Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται στα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα) για να βελτιώσει το σχήμα τους και να τα φέρει σε σωστή θέση κοντά στο κεφάλι.
  Υποψήφιοι ασθενείς για ωτοπλαστική

  Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω. Τα αυτιά έχουν ήδη σχηματιστεί στην ηλικία των τεσσάρων ετών και όσο νωρίτερα γίνει το χειρουργείο, τόσο λιγότερη ψυχολογική επιβάρυνση έχει το παιδί από τα πειράγματα των συμμαθητών του στο σχολείο.

  Αναισθησία

  Σε παιδία μικρής ηλικίας, η ωτοπλαστική είναι καλό να γίνεται με γενική αναισθησία στο χειρουργείο.
  Σε μεγαλύτερα παιδιά, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη (το παιδί είναι ξύπνιο αλλά χαλαρό).

  Σε ενήλικες, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία μόνο.

  Το χειρουργείο

  Η ωτοπλαστική διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες εκτός αν απαιτούνται πιο πολύπλοκες τεχνικές.

  Η χειρουργός θα ανοίξει μια τομή στην πίσω επιφάνεια του αυτιού και θα χαράξει τον χόνδρο του αυτιού για να του δώσει το επιθυμητό σχήμα. Μόνιμα ράμματα μπαίνουν στον χόνδρο για να διατηρήσουν το καινούργιο σχήμα του αυτιού. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να αφαιρεθεί τμήμα του χόνδρου για να επιτευχθεί το σωστό σχήμα και μέγεθος. Η τομή κλείνει με απορροφήσιμα ράμματα και το σημάδι της ουλής είναι καλά κρυμμένο πίσω από το αυτί ενώ με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζεται.

  Κίνδυνοι και επιπλοκές

  Η ωτοπλαστική είναι μια ασφαλής μέθοδος για την διόρθωση των αυτιών.

  Πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί αιμάτωμα και να χρειαστεί παροχέτευση. Η φλεγμονή είναι μια άλλη επιπλοκή που μπορεί να θεραπευθεί με αντιβίωση.

  Μετά το χειρουργείο

  Μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν μια μέρα στο νοσοκομείο.
  Οι ενήλικες μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι, αλλά πρέπει να αποφεύγουν οικιακές εργασίες ή να σκύψουν τις πρώτες 2 ημέρες.
  Τα αυτιά καλύπτονται με γάζες και μια ειδική ελαστική κορδέλα την πρώτη εβδομάδα.
  Υπάρχει ελαφρύς πόνος ο οποίος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

  Αθλητισμός και γυμναστική μπορεί να αρχίσουν μετά τις 2 εβδομάδες. Η ελαστική κορδέλα είναι απαραίτητη κατά τις ώρες του ύπνου για προστασία, μέχρι και ένα μήνα μετά το χειρουργείο. Ελαφρό πρήξιμο του αυτιού υποχωρεί μετά τις 3 εβδομάδες και συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και τις 6- 8 εβδομάδες.

  Άλλα προβλήματα των αυτιών

  Εκτός από τα πεταχτά αυτιά, πολλά προβλήματα των αυτιών διορθώνονται με τις ανάλογες τεχνικές.
  Επίπεδα αυτιά, χωρίς σχηματισμένη έλικα, ή αυτιά γυρισμένα προς τα κάτω ή άλλες συγγενείς ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά. Ειδικές χειρουργικές τεχνικές γίνονται σε παιδιά που εμφανίζουν ανωτία ( συγγενής έλλειψη του πτερυγίου του ωτός) και χρειάζεται να δημιουργηθεί τμήμα ή όλο το αυτί. Το ίδιο ισχύει και σε ασθενείς που έχουν τραυματιστεί και χάσει τμήμα ή όλο το αυτί τους.
  Μεγάλοι ή τραβηγμένοι λοβοί αυτιών, λοβοί σχισμένοι από σκουλαρίκια μπορεί να διορθωθούν στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα.

  Η χειρουργός θα μπορέσει να σας δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για την κάθε περίπτωση και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

  Η τελική εμφάνιση

  Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής και πολλοί παραδέχονται ότι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με την νέα τους εμφάνιση και συχνά επιλέγουν καινούργιο κούρεμα ή στιλ μαλλιών. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, ακόμα και για τα παιδάκια 4-5 ετών.